Etalagebenen (Claudicatio Intermittens) ontstaat door een tekort aan zuurstof in de benen, waardoor er pijn ontstaat bij lopen en fietsen. De klachten nemen weer af tijdens rust. De oorzaak van etalagebenen is een vernauwing in de slagaders door aderverkalking. Over het algemeen hebben mensen met een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht of suikerziekte grotere kans om last te krijgen van etalagebenen.

Aanpak

Onze praktijk is aangesloten bij ClaudicatioNet, dit is een samenwerkingsverband van behandelaars – vaatchirurgen, huisartsen en fysiotherapeuten.

De eerste keus voor de behandeling bij etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding bij de fysiotherapeut.
Eerst krijgt u een ‘intake’-gesprek waarin uw klachten en beperkingen in bewegingsmogelijkheden worden besproken. Ook zal de maximale loopafstand en conditie worden bepaald met een test.
Hierna stelt de therapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken van dit schema zijn intensief, zo’n 2 tot 3 trainingen per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en indien nodig aanpassing van het looppatroon. Gaandeweg wordt de begeleiding afgebouwd en dient u meer zelfstandig te gaan oefenen.

Tijdens het lopen kan pijn worden ervaren. Om effectief te trainen, is het belangrijk om ‘door de pijn heen te lopen’. Dit is niet schadelijk voor het lichaam en verergert uw aandoening niet.