Project omschrijving

Wat is echografie?

echografieEchografie kan worden gebruikt in het onderzoek naar de oorzaak van uw pijnklachten. Een echo kan weefsel, zoals pezen, spieren, slijmbeurzen en banden in beeld brengen. Aan de hand van de beelden, krijgen we informatie over de vorm, ligging en structuur. We kunnen vervolgens een uitspraak doen over de relatie met uw klachten; wat de pijn veroorzaakt en waar de oorzaak ligt. Deze techniek is aanvullend onderzoek op het reguliere onderzoek. Op basis van alle gegevens kunnen wij samen met u een behandelplan op maat opstellen voor uw blessure.

Echografie werkt met geluidsgolven. De fysiotherapeut gebruikt een echokop met gel en gaat daarmee over het pijnlijke lichaamsdeel. De golven worden in het lichaam teruggekaatst, afgebogen of opgenomen. De teruggekaatste geluidsgolven produceren het uiteindelijke echobeeld. Het doet geen pijn en is niet schadelijk voor uw lichaam.

Middels een intakegesprek bepalen wij of een echo goede aanvullende informatie kan verstrekken. Wij hebben we een korte wachttijd, meestal kunt u binnen een week terecht voor een echo.
Indien u een aanvullende verzekering heeft voor fysiotherapie, valt het maken van de echo binnen de verzekerde zorg. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan betaalt u de kosten voor een intake. Onder het kopje “tarieven” vindt u de prijs voor een intake.

Wanneer is echografie iets voor u?

Echografie kan worden ingezet bij:

  • Acute of langdurige klachten aan uw schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel
  • Peesklachten
  • Slijmbeursontstekingen
  • Een verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden, zoals de enkel- of kniebanden
  • Onderzoek naar verdikkingen, vetbulten of cystes
  • Bepaalde typen breuken
  • Indien er sprake is van langdurige klachten of vertraagd herstel
  • Indien er sprake is geweest van een trauma

Het type echografie dat bij Praktijk Wijnant Fysiotherapie wordt gebruikt, is geschikt voor bovengenoemde klachten, maar niet voor beeldvorming van inwendige organen, zoals de buikholte.

Indien uw therapeut het wenselijk of noodzakelijk acht, kan hij u naar aanleiding van de echo heel gericht en snel doorverwijzen naar uw huisarts of via de huisart een specialist adviseren.